Piros csoda: a csipkebogyó
Aki már ismeri, ódákat zeng a jótékony hatásairól és nem érdemtelenül: a csipkebogyó a világ egyik legegészségesebb gyümölcse.
Már egy ideje az ország sok helyén éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet, aminek a népszerű növényünk szerelmesei igencsak örülnek, mert a csipke éppen az első fagyok idején érik. Igyekezni kell a szedésével, mert ha már sötétpiros és túlságosan megpuhult, akkor nagyon gyorsan elveszíti C-vitamin tartalmát.
Ugyanis tele van hasznosabbnál hasznosabb anyagokkal,
a C mellett magas az A, B1, B2 és K vitamin koncentrációja a termésben.
Rendkívül jó élettani hatásai vannak, nagyban fokozza a szervezet betegségek elleni védekezőképességét, emellett segít megőrizni a csontok egészségét, de a vérerek falának erősítésében is szerepet kaphat.
Felhasználási területe igen sokféle. Az íze kiváló, így készíthetünk belőle,
lekvárt, teát, levest, befőttet,
sőt, akár szörp vagy bor alapanyagaként is remekül beválik.
Gyógyhatású oldatként is szinte a bőr összes hibájára és betegségére jó, legyen az pattanás, érzékeny, kipirosodott, gyulladt bőr vagy sebek, horzsolások kezelése.
Ha megszárítjuk, akár lisztet is őrölhetünk belőle. Ez régebbi időkben főleg szükségmegoldás volt, éhínségek vagy háborúk idején gyakran alkalmazták ezt a módszert. Manapság újra kezdik felfedezni, hiszen magas fehérje és rosttartalma miatt bármelyik modern konyhában helyet kaphat.
Érdemes elolvasniÍgy segítheted az énekesmadarakat a téli időszakban – tippek, érdekességek
itt tudod támogatni az oldalunkat
Érdemes elolvasni
70 kilométerrel bővítették a harci övezetet az oroszok Harkivnál
A pogányok a keresztényektől vették lovaikat, amelyeket aztán fel is áldoztak
Hatalmas magokból nőhettek a legnagyobb fekete lyukak
Létfontosságú szerv hiányzik a kacsacsőrű emlősökből, mégis vígan élnek
Laposföld: egy professzor végre végleg kivégezte az őrült elméletet
Több orosz sajtóorgánumot is betiltottak az Európai Unióban